Co na to říkají starostové z obcí na Kutnohorsku? Ovlivní to kupříkladu nějak jejich spolupráci na krajské úrovni či dokonce výsledek komunálních voleb, které se chystají příští rok? Názory se různí.

Za vítězné hnutí ANO svůj názor vyjádřil místostarosta Kutné Hory Josef Viktora. „Volby dopadly nad naše očekávání. Pokud se podaří sestavit stabilní vládu, tak lidé během toho roku uvidí její úspěch, což komunální volby v konečném důsledku ovlivnit může,“ uvedl Viktora s tím, že na druhou stranu jsou volby na komunální úrovni daleko více o konkrétních lidech než politických uskupeních.

Naproti tomu starosta Starkoče, jedné z mála obcí na Kutnohorsku, kde zvítězilo hnutí STAN, vidí budoucí vývoj naprosto opačně. „Je určitě špatně, že nebudeme mít žádného poslance za Kutnohorsko. Jako člen STAN považuji hnutí ANO za socialistickou stranu, kdy se už její předseda dříve vyjádřil, že by zrušil obecní zastupitelstva a volil přímo jen starosty. Tak uvidíme. Třeba si během toho roku mnoho lidí uvědomí, jak špatně zvolili a u komunálních voleb bude jejich volba jiná,“ řekl Jan Jiskra.

Poslanci z Kutnohorska od roku 1992.Zdroj: DENÍK

Kliknutím zvětšíte.

Poněkud komplexněji chápe nastalou politickou situaci starosta Opatovic I Radek Tvrdík. „To, že ve sněmovně nebudu mít Kutnohorsko zástupce až zas jako takový problém nevidím, já jako starosta jsem se na ně stejně neobracel. Ale výsledek voleb jako problém vidím, už jenom proto, že tak markantní vítězství jedné strany zkrátka není dobré,“ uvedl.

Podle starosty Vrdů Antonína Šindeláře mají lidé to, co si zvolili. „V minulosti jsme spolupracovali s poslanci z okresu Kutná Hora,“ uvedl starosta Antonín Šindelář. Ten se do budoucna nebojí, protože Andrej Babiš říká, že se tu o všechny postará. „Nemáme strach o spolupráci do budoucna, jednali jsme s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou a nevypadá to, že by nám chtěla uškodit,“ dodal.

Městys Bílé Podolí to podle starosty Jiřího Desenského neovlivní. „Kontakt s krajem, který funguje, máme. Navíc hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová byla nedávno v Kutné Hoře,“ uvedl starosta Bílého Podolí.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Debaty o penězích pro nemocnice může kdokoli sledovat i z domova

Starostka obce Zbýšov Květa Němcová si myslí, že to může obcím na Kutnohorsku do budoucna uškodit. „Určitě je škoda, že za okres Kutná Hora žádného zástupce v parlamentu nemáme. Předtím jsme se obraceli přímo na naše zástupce. Teď už ale budeme mít k vedení dál,“ řekla Květa Němcová, starostka Zbýšova. Podle ní si totiž každý poslanec bude hájit svůj region.

K aktuální situaci se vyjádřila i starostka Žehušic Zuzana Havlíková Heřmánková. „Nemohu dopředu říct, zda nás to ovlivní či nikoliv. Podle mě je ale lepší, pokud je v parlamentu přímo za okres nějaký poslanec a vždy je to plusové,“ uvedla starostka Žehušic.

Podle ní mají pak starostové lepší možnost komunikovat, protože poslance za okres Kutná Hora znají většinou osobně a daný poslanec zná většinou i konkrétní situace problému v regionu. „Určitě je to škoda,“ dodala. Středočeši ale podle ní zastoupení mají, protože byl zvolen Vít Rakušan z Kolína. „Volby jsou vždy sázkou do loterie. Spolupráci v mikroregionu ale máme a případně se máme i na koho obrátit,“ upřesnila.

Nová koalice vládne od úterka Středočeskému kraji. Hnutí ANO vypovědělo koaliční smlouvu STAN, ODS a Nezávislým Středočechům. Dohodlo se na spolupráci s ČSSD a podporuje je i KSČM. Na snímku tisková konference hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO).
Středočeskému kraji nově vládne ANO s ČSSD a podporou KSČM