Těch osmnáctiletých je pouhých pět a kandují v Kácově, Čáslavi, Petrovicích II, ve Žlebech a v Kutné Hoře. Z Kutné Hory pak pochází i nejstarší kandidát, je mu neuvěřitelných 87 let.

Kácení kaštanové aleje na Žižkově v Kutné Hoře pokračuje.
OBRAZEM: Kácení kaštanové aleje na Žižkově pokračuje

O přízeň voličů se tak na začátku října bude mezi nejmladšími ucházet například Anna Daňková. Žije v Čáslavi a figuruje jako 17. na kandidátce politického uskupení Čáslav pro všechny. Bojovnost a odhodlání jí přes nízký věk ale rozhodně neschází. „V Čáslavi žiji od malička a mám k ní silný vztah. Přestože teď studuji v Jihlavě, vždycky se nemůžu dočkat, až přijedu domů. V poslední době jsem nebyla úplně spokojená s tím, jak to ve městě funguje, tak jsem se rozhodla to změnit,“ popsala svou hlavní motivaci Anna Daňková.

Ke kandidatuře ji přivedl Martin Horský, který je jednou z tváří uskupení. Přestože je Anna Daňková na kandidátce až 17., dovede si představit, že by se stala zastupitelkou. „Určitě si to představit dovedu. I to, jak bych prosazovala změny. Týkaly by se především mojí věkové skupiny a dětí, které bych chtěla zvednout od tabletů a sociálních sítí a přivést ke sportu. Dva roky pracuji jako trenér a jsem dost cílevědomá, takže si myslím, že respekt vzbudit umím, spousta lidí ve městě mě díky trenérství zná,“ řekla Daňková, která si je jistá, že by si uměla poradit i se zkušenými zastupitelskými matadory. „Mám ráda výzvy a jen tak mě něco nezastraší,“ doplnila.

Na druhé straně věkového spektra jsou pak osmdesátníci. Kupříkladu v Kutné Hoře kandiduje za KSČM pětaosmdesátiletý senior Miloslav Janča. Stejně starý je i Jaroslav Černý, který kandiduje v Petrovicích II za sdružení Pro obce a osady Petrovice II.

Vůbec nejstarším kandidátem na Kutnohorsku je doktor přírodních věd Jaroslav Hak, který figuruje jako nestraník na kandidátce Alternativa pro vás. „Pan Hak je stále velmi aktivní člověk, pracuje, překládá a slouží mu i fyzické zdraví. Pro kutnohorské zastupitelstvo by byl určitě přínosem,“ řekl lídr kandidátky Martin Suchánek.

Mládežníci versus seniořiZdroj: DENÍK

Ilustrační foto.
Zdravotní sestry pro domácí péči leckde chybí