Všechny akce ať jde o koncerty, festivaly či slavnosti, musí skončit do 22 hodin. Ti pořadatelé, kteří chtějí noční veselí provozovat déle, musí požádat o výjimku, která je pak zakotvena v obecně závazné vyhlášce. Jenomže zatímco někteří zastupitelé by s výjimkami šetřili, jiní by v rámci oživení kulturního života ve městě podpořili v podstatě jakoukoliv akci, která by život ve městě rozvířila.

O výjimku požádaly tradiční akce jako je festival Creepy Teepee, Královské stříbření či Foxfestival, který se bude konat k 10. výročí působení firmy Foxconn v Kutné Hoře, nebo Club Deportivo pro charitativní noční běh Kutnou Horou.

O výjimku požádala ale také Galerie Středočeského kraje, kde se v červenci bude konat festival alternativní hudby Bombizofest. Vedení galerie dokonce žádalo o povolení konat akci až do dvou hodin do rána. „Myslím si, stejně jako někteří z Vás, že takovou výjimku bychom udělovat neměli," uvedl starosta Kutné Hory Josef Viktora (ANO).

S tím někteří zastupitelé nesouhlasili. „Pořádání větších akcí vyžaduje dobu nočního klidu upravit. Osobně bych vyhověl všem žadatelům, včetně GASK, kde to chtějí do dvou hodin do rána. Nevidím v tom až zase takový problém,“ řekl Jakub Obraz (Šance pro Kutnou Horu).

Ministr životního prostředí Richard Brabec.
Co v kraji smrdí nebo nevoní, přijedou obhlédnout ministři

Bývalý starosta Kutné Hory Martin Starý (Kutnohorská změna) dokonce navrhl, aby město některé z dalších tradičních pořadatelů samo vyzvalo k podání žádosti. „Myslím, že v průběhu jara přijde dalších iks žádostí. Kupříkladu Kinematograf bratří Čadíků, Pivovarské slavnosti. Měli bychom možná některé větší pořadatele, kteří se v minulosti o výjimku snažili, vyzvat, abychom to zavčas na příštím zastupitelstvu odsouhlasili,“ vyjádřil svůj názor Starý.

Jenže problematika vyhlášky o nočním klidu a udělování výjimek není zřejmě tak jednoduché. Alespoň podle tajemníka Kutné Hory Tomáše Hobla. „Několikrát jsme tuto záležitost diskutovali, osobně jsem ji konzultoval i s Ministerstvem vnitra. Ministerstvo obecně doporučuje výjimky z nočního klidu vůbec nepovolovat," řekl Hobl s tím, že se ale v Kutné Hoře koná řada akcí, které jsou pro město přínosem a nemohou zkrátka skončit do 22. hodin. O tom, kolik dalších výjimek město udělí, ale rozhodnou zastupitelé.

Radim Fedorovič (Kutnohorská změna) apeloval na to, že pokud chce být Kutná Hora živým městem plným kultury, měli by obyvatelé být čas od času k případnému hluku shovívavější. „Nechtěl bych, aby Kutná Hora skončila jako skanzen,“ řekl Fedorovič.

Výjimku z vyhlášky o nočním klidu do 24 hodin nakonec dostaly akce Creepy Teeepee, Královské stříbření, Foxfestival, Bombizo fest a charitativní noční běh Kutnou Horou, který je součástí Dačického dvanáctky. Na jejím povolení se zastupitelé většinově shodli.

Ilustrační foto.
Zápisy prvňáků bez front. Názory na dubnové termíny se rozcházejí