Šlo pouze o to, aby se to týkalo života a doby, která s Karlem IV. souvisí," řekla Lenka Jelínková. Projektu se účastnily všechny čáslavské základní školy a také Základní umělecká škola Jana Ladislava Dusíka v Čáslavi. V čáslavské galerii je výstava taktéž doplněna o dobové věci ve vitrínách, které pochází ze 14. století. Kurátorka výstavy „Karel IV. a jeho doba 1316-2016" by ráda poděkovala všem zúčastněným.

Městské muzeum a knihovna v Čáslavi oslovily mimo jiné i Základní školu Čáslav náměstí. Přípravy projektu se ujaly pedagožky Petra Kratochvílová, Zuzana Provazníková a Lenka Vařečková. Pro děti z druhého stupně připravila paní učitelka témata, ze kterých si děti zvolily to, které je oslovilo nejvíce.„Na projektu jsme pracovali od začátku kalendářního roku. Nejprve jsme o Karlu IV. sháněli informace a učili jsme se o něm. Společně jsme zhlédli televizní pořad Císařská koruna, kde se děti dozvěděly hodně o smýšlení středověkých klenotníků a jejich řemeslných dovednostech. I od tohoto dokumentu se odvíjelo jedno z témat," řekla Petra Kratochvílová.

Rodokmen

Škola přispěla na výstavu také jedinečným rodokmenem Karla IV., který vytvořili žáci 7. B. „Hledali jsme všechny příbuzné Karla IV. Došli jsme hluboko k jeho prapředkům hlavně z rodu Přemyslovců. Skončili jsme jeho potomky," uvedl jeden z žáků, Jakub. „Bylo nás na to 21, tak si každý nějakou postavu vybral. Nejdřív jsme si zvolili krále a ten si vybral zase čtyři manželky," doplnil.

Poté začali žáci ve třídě řešit, kdo měl s kým jaký vztah, a také kdo s kým kolik dětí. V další hodině děti hledaly podoby svých postav, převlékaly se za ně a fotily se. Jeden z tvůrců, Vojta, velmi pečlivě rozkreslil rodokmen se všemi rodinnými vztahy. U některých členů rodu se jejich podoba nehledala lehce, děti se pak snažily, aby jejich vzhled dobově zapadl do projektu. Informace, které děti o své podobě získaly, se pokusily napodobením starého středověkého písma ke svým fotkám připojit. „Všichni byli velmi pečliví a s prací si vyhráli," dodává paní učitelka ze Základní školy Čáslav náměstí Petra Kratochvílová.