Zakoupení prvních školních pomůcek stojí rodiče nemalé částky. Jak uvedla Zdeňka Barešová z papírnictví na Palackého náměstí v Kutné Hoře, nákup školních potřeb bez batohu vyjde přibližně na osm set korun.

Úlevou vydechnout si mohou letos rodiče prvňáčků, kteří v pondělí usednou do lavic I. Základní školy ve Zruči nad Sázavou. Tam malí školáci obdrží balíček, který obsahuje nejen potřebné první učebnice, ale i základní výtvarné potřeby, jako jsou pastelky, modelína či vodovky.

„Dostáváme příspěvky ne᠆jen od vedení města, ale také nám skvěle funguje naše sdružení rodičů a přátel dětí a školy (SRPDŠ), takže finance na pokrytí těchto nákladů máme. Letos se nám navíc podařilo získat peníze na zakoupení nových učebnic, takže po delší době můžeme tento sortiment obnovit a obměnit," prozradila potěšující zprávu ředitelka školy Ivana Stará.

Ve Zbraslavicích zase učitelé například nakoupí pomůcky a rodiče dětí na ně přispějí vypočítanou částkou. Seznamy pomůcek dostávají rodiče budoucích prvňáčků předem. Na Základní škole ve Zbraslavicích ihned při zápisu budoucího žáka, Základní škola Žižkov v Kutné Hoře a Základní škola Sadová v Čáslavi informují o nákupu potřebných pomůcek rodiče prostřednictvím školních webových stránek.

Školní taška? Volte s rozumem

První věc, bez které se malý školák neobejde, je školní taška, aktovka. V papírnictví Zdeňky Barešové v Kutné Hoře lze tašku pro prvňáčka 
s pevnou konstrukcí zakoupit přibližně za tisícovku.

Jak sama provozní papírnictví prozradila, ve výběru mají největší slovo samotné děti. „Vždy, když k nám rodiče přijdou zakoupit pro prvňáčka tašku a vidíme, že dítě chce jednu z nich jen proto, že je na ní kočička Hello Kitty, tak rodiče upozorníme, že dítěti se do konce první třídy může přestat obrázek líbit a za rok půjdou kupovat novou. Potom už to záleží na nich," řekla Zdeňka Barešová.
Podle jejích slov správně vybraná tašky vydrží dítěti minimálně další tři roky.

Prázdné 
a s chlopněmi

Do tašky samozřejmě přijde penál. Pro prvňáky jsou podle slov Barešové nejvhodnější ty klasické, na jeden zip, které mají praktické rozevírací chlopně. „Je to lepší, než když musí rozepínat dva nebo i více zipů," prozradila opět Barešová.

Na otázku, zda je lepší pořídit penál vybavený nebo nikoliv, odpověděla, že svým zákazníkům určitě doporučují zakoupit penál nevybavený.
„Ve vybavených penálech mnohdy nejsou přesně ty věci, které malý žák potřebuje. Navíc – často jsou to penály drahé, kde vybavení za moc nestojí a člověk platí jen za tu značku," řekla Zdeňka Barešová.

Už podle ruchu, který v papírnictví na Palackého náměstí v Kutné Hoře panoval, bylo vidět, že tyto obchody nyní před začátkem roku zažívají své „zlaté časy".

„S některými školami spolupracujeme. Učitelky nám zašlou nebo zanesou seznamy pomůcek, které pro žáky potřebují, a společně je potom vybíráme," popsala, jak spolupráce mezi papírnictvím 
a školami funguje.

Výbava do osmi set

Podle slov Barešové lze výbavu pro prvňáčka skutečně pořídit do osmi set korun. Ovšem bez tašky. „Není to určitě tak zlé, jak straší v televizi. Hodně záleží taky na tom, co rodiče vyberou, jak moc jim jde o cenu a podobně," dodala vedoucí papírnictví.

Kromě výtvarných potřeb prvňáček potřebuje přezůvky, boty na tělocvik nebo cvičební úbor. Tou nejlevnější variantou je možnost poohlédnout se po těchto věcech v Asia Marketech, kde například bačkory vyjdou přibližně na sto korun, cvičební souprava – zahrnující tepláky, tričko a mikinu – potom na dvě stě až čtyři sta korun. I při pořizování tohoto vybavení je vše otázkou nároků jak ze strany rodičů, tak i dětí.

Mladší dědí 
po starších

Vysokých nákladů netřeba se obávat ani ve vyšších ročnících. „U nás platí, že starší předají své učebnice těm o rok mladším. Žáci si pak už dokoupí třeba jen pracovní sešity k učebnicím jazyků," popsala postup získávání učebnic v dalších ročnících Milena Kyzourová, ředitelka Základní školy Zbraslavice. 

Prvňáčkovo základní vybavení

Co jako první napadne?
Taška: 300 až 1100 Kč
Vybavený penál: 200 Kč
Přezůvky do školy, popř. družiny v sáčku: od 100 Kč
Cvičební úbor a boty: od 500 Kč
Věci na výtvarnou výchovu: vodovky (40 Kč), lepidlo (15 Kč), pastelky (40 Kč), voskovky (10 Kč), fixy (40 Kč), sada čtvrtek, sada přírodních čtvrtek

Jsou potřeba také:
Polštářek pro relaxační chvilky
Ubrousek na svačinku
Pro výtvarnou výchovu a pracovní činnosti: ubrus na lavici, zástěru nebo triko, kelímek na barvy
Kapsář k lavici 35 x 30 centimetrů
Ručník s poutkem, mýdlo
Desky na písmena a na číslice (lehké)
Tužky 2 ks (měkké)


Malé obuvi: Cvičky a přezůvky se prodávají, zájem ale klesá

Přezůvky. Velká otázka pro rodiče, kteří právě nakupují svým ratolestem výbavu do školy. Je lepší koupit levnější boty, protože dítěti stejně za pár měsíců povyroste noha, nebo koupit dražší boty kvůli pevnější podrážce, která lépe podepře nohu? Dát dítěti do školy klasické „bačkůrky", nebo pantofle? A co tělocvik? Zvolit do tělocvičny lehké cvičky, nebo tenisky s bílou podrážkou, aby nenechávaly rýhy na parketách?

Odpovědět si není snadné, ale nabídky v nejrůznějších obchodních centrech jsou dnes natolik početné, že se po „procházce" po nich vždycky v tašce nějaké to „párové řešení" objeví.

Jak si ale rodiče kladou tyto otázky, pohrávají si menší obchody s obuví s jiným dilematem: Má cenu ještě malé bačkory a cvičky vůbec objednávat, když jsou minimálně v těchto týdnech v nabídce snad v každém supermarketu? Vlastimil Parkán, majitel obuvi na Palackého náměstí v Kutné Hoře, si tuto otázku položil už dávno. Výsledkem jeho zamyšlení bylo, že malý prostor, který školním botkám na svých regálech věnoval, zaplnil klasickou obuví pro dospělé. „Už asi dva roky bačkory pro děti nevedeme. Důvodem byla skutečnost, že jsme nemohli konkurovat ve výběru supermarketům. Děti chtějí větší nabídku, chtějí si vybrat barvu a podobně, což jsme jim nemohli poskytnout," řekl a dodal, že s cvičkami to není jiné. „Co se týká klasických jarmilek, tak o ty už dlouhá léta nebyl nijak velký zájem. Vždycky jen takhle k začátku školnímu roku přišlo pár zákazníků, ale jinak vůbec. Nevyplatilo se to," dodal.

Podobné situaci čelí i Pavel Roub, vedoucí prodejny Roub Boty ve Zruči nad Sázavou. Ten sice na prodej cviček a bačkorek nezanevřel, ale připouští, že jejich prodej je čím dál horší. „Rok od roku zaznamenáváme větší pokles. V konkrétním příkladu je to asi tak, že před pár lety jsme objednávali třeba deset či dvacet párů od každé velikosti, a teď už nám bohatě stačí dva páry," uvedl.

Lepší zkušenosti

Optimističtější pohled na věc má personál obuvi Labota 
v Tylově ulici v Kutné Hoře. „Bačkůrky i cvičky samozřejmě v nabídce máme celoročně, ale teď jich prodáme opravdu hodně," uvedla prodavačka Vlasta Petráčková s tím, že u cviček je prodej výraznější spíše pouze v tomhle období. „Po zbytek roku jde jen o nárazově případy, že je chodí rodiče dokupovat. Ale bačkůrky, ty se prodávají stále. Dětem rostou nohy rychle," podotkla prodavačka.

S velkým zájmem o přezůvky se v těchto dnech potýká i internetový obchod 
Kohlboty s výdejním skladem v rodinném centru Špalíček. Jak už sídlo skladu napovídá, je obchod na dětskou obuv přímo specializovaný. „O bačkůrky je teď největší zájem. Máme dost práce, protože je samozřejmě všichni potřebují do pátku," přiznala s nadsázkou provozovatelka obchodu Jana Kohlová.

Co se týče zájmu o sportovní obuv, ten je podle jejích zkušeností očekávaný v dohledné době. „O tenisky a podobně začne být zájem někdy v první polovině září. Zatím vedou opravdu přezůvky do tříd," uzavřela provozovatelka.