Škola nefunguje, přičemž v prostorách v někdejší jezuitské koleje, které si pronajala od Středočeského kraje, zůstal veškerý její majetek. Včetně knihovny či archivu diplomových nebo bakalářských prací absolventů. Část počítačového vybavení se zřejmě někdo pokoušel před odchodem sbalit, ale nakládání věcí do krabic zjevně zůstalo nedokončeno.

Věřitelé se sejdou u soudu

Academia Rerum Civilium – Vysoká škola politických a společenských věd, s.r.o., jak zní celý název, má dluhy. Mimo jiné nezaplatila mzdy pedagogům ani platby sociálního a zdravotního pojištění, stejně jako kraji nájemné za užívání prostor. V červnu se společnost ocitla v insolvenci, k čemuž dala podnět podání bývalých pedagogů. Jen někdejší rektor Tomáš Koziak vyčíslil svou pohledávku na částku blížící se milionu korun.

V této věci se vývoj může brzy posunout: v rámci insolvenčního řízení Krajský soud v Praze vyhlásil v září konkurs a soudce Jaroslav Vaško nařídil přezkumné jednání s následnou schůzí věřitelů na 22. prosince.

Bez akreditace nelze fungovat

Škola přednedávnem přišla i o akreditaci. Neplnila prý její podmínky ani další povinnosti. Rozhodnutí na svém webu zveřejnil Národní akreditační úřad pro vysoké školství (NAÚ). Odejmul akreditaci bakalářskému studijnímu programu Politologie se studijním oborem Politologie.

Ředitel NAÚ Jiří Smrčka vysvětlil, co to znamená: pravomocným odnětím akreditace, k čemuž došlo 18. října, škola pozbyla oprávnění konat výuku, zkoušky a udělovat akademické tituly. „Zákon ukládá vysoké škole v takovém případě povinnost zajistit studentům možnost pokračovat ve studiu stejného nebo obdobného studijního programu na jiné vysoké škole,“ konstatoval Smrčka a dodal, že o této povinnosti jeho úřad informoval insolvenční správkyni.

Okresní správa sociálních věcí v Kutné Hoře.
Předčasný důchod se může letos vyplatit. Senioři ho chtějí, zájem je velký

„Škola duchů“ v komplexu, kde sídlí Galerie Středočeského kraje (GASK), zůstává dlouhodobě osiřelá. To potvrdil Josef Holek z kanceláře hejtmanky. „Vysoká škola působila ve dvou patrech budovy. Ke konci června jí byla podána výpověď z nájmu. Od ledna letošního roku totiž neplatila nájemné a energie,“ konstatoval s tím, že dluh za leden a únor byl pokryt z jistiny, kterou škola v minulosti složila.

Škola proto v červnu zveřejnila upozornění, že obhajoby závěrečných prací bude „z technických důvodů“ pořádat v prostorách společnosti Kapitán a nikoli ve svém sídle.

„Za ostatní měsíce, tedy od března do června, instituce dluží další peníze v řádu stovek tisíců korun,“ doplnil Holek a současně potvrdil, že veškeré vybavení školy stále zůstává v budově. „GASK se o svou pohledávku přihlásil do insolvenčního řízení. Vedení školy s GASK nikterak nekomunikuje, na místě pracoval i exekutor,“ poznamenal dále.

Odkazy na jména členů vlády

Poněkud pikantně v těchto souvislostech mohou znít informace, jimž se nyní nefungující vzdělávací instituce chlubí na stále běžícím webu. Vyzdvihuje memorandum o dlouhodobé spolupráci politologické školy se Středočeským krajem, podepsané 21. prosince 2015 s tehdejším hejtmanem Milošem Peterou (ČSSD). Internetová prezentace školy ale zmiňuje i jména z vyšších politických pater.

Vánoční strom plní přání klientům kutnohorské charity.
Podívejte se: Vánoční strom plní přání klientům kutnohorské charity

Jako členy čtrnáctičlenné akademické rady web uvádí i Petra Fialu (ODS), nynějšího premiéra, Víta Rakušana (STAN), současného ministra vnitra, či Helenu Langšádlovou (TOP 09), jež je aktuálně ministryní pro vědu, výzkum a inovace. O ní týdeník Hrot uvedl, že na této škole i studovala. Připomněl také, že v poslední době se akademická rada příliš nescházela – a ani v minulosti se nezabývala záležitostmi souvisejícími s ekonomikou.

Zástupce školy se Deník pokoušel kontaktovat, avšak bez úspěchu.