„Příběhy, které v učebnicích dějepisu nenajdete, jsou součástí nové aktivity Místního akčního plánu (MAP) Kutnohorsko pro tento školní rok. Děti navštíví pamětníky ve svém okolí, zaznamenají jejich vyprávění a nakonec zpracují finální reportáž,“ uvedla PR manažerka MAP Kutnohorsko Kateřina Hanušová.

Do projektu se vedle Malešova zapojilo dalších pět základních škol: ZŠ Jana Palacha Kutná Hora, ZŠ Kamenná stezka Kutná Hora, ZŠ T. G. Masaryka Kutná Hora, ZŠ Žižkov Kutná Hora a ZŠ Suchdol. Na každé ze škol byly vytvořeny jeden až dva týmy po pěti dětech, které se vydají zaznamenávat historická vyprávění.

„Moderní dějiny jsou mým velkým koníčkem, a proto vedu v Malešově již patnáctým rokem vlastivědný kroužek, kde jsme s dětmi v minulosti zpracovali několik velkých projektů, jako například o židovské komunitě v Malešově,“ zdůvodnila svou účast na projektu Příběhy našich sousedů učitelka Martina Kamenářová ze ZŠ Malešov.

Projekt Krokus 2019 na Střední zemědělské škole v Čáslavi.
Projekt Krokus pokračoval na Střední zemědělské škole v Čáslavi

„Na každém projektu bylo úžasné objasňovat dětem na místních dějinách širší historické události. Příběhy našich sousedů mají stejný cíl – setkávání generací, naslouchání pamětníkům, propojování malých a velkých dějin,“ doplnila Kamenářová.

Některé týmy si pro svou závěrečnou reportáž vybraly vyrobení krátkého video dokumentu, jiné se rozhodly pro natočení audio reportáže a dva týmy se dohodly, že svůj výstup zpracují ve formě komiksu. Výstupy z rozhovorů budou uchovány v archivu Paměť národa a na webových stránkách www.pribehynasichsousedu.cz, a zůstanou tak cenným zdrojem informací o moderních českých dějinách pro další generace.

Závěrečné prezentace reportáží se uskuteční v pondělí 2. března 2020 v Tylově divadle v Kutné Hoře za přítomnosti všech zúčastněných žáků, učitelů i pamětníků.

Den otevřených dveří na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti řemesel v Kutné Hoře.
Kutnohorská škola řemesel se otevřela veřejnosti