Ačkoliv to vypadá, že dnešní zasedání nebude zdaleka tak bouřlivé jako ta uplynulá, kdy postupně své posty opustili místostarostka Zuzana Moravčíková (ČSSD), starosta Martin Starý (Kutnohorská změna) a posléze i radní Radim Fedorovič (Kutnohorská změna), důležitých témat k projednávání bude dost.

Jedním z těch zásadních bude klíčový odkup pozemků od Státního statku Čáslav. Jestliže se zastupitelé na tomto kroku shodnou, mohla by co nevidět vyrůst tolik potřebná parkovací místa na sídlišti Šipší, jejichž vznik blokuje právě vlastnictví pozemků. Ty ještě stále patří Státnímu statku Čáslav, vedení města se ale nedávno dohodlo se správkyní konkurzní podstaty Hanou Záveskou na jejich odkupu.

Pan president T.G.Masaryk navštívil Čáslav 23. září 1922. Pozdravil se s občany před radnicí.
Vzpomínka na Tomáše Garrigua Masaryka

Za pozemky, které byly předmětem sporu mezi Městem Kutná Hora a Státním statkem Čáslav toho času v insolvenci, by vedení města mělo zaplatit 18,7 milionu korun. To je oproti situaci, která panovala ještě loni v prosinci, tehdy požadovala správkyně konkurzní podstaty Hana Záveská na základě znaleckého posudku za pozemky 27 milionů korun. „To, že pozemky město nemá ve vlastnictví, nám bránilo v jakémkoliv rozvoji, třeba právě v budování parkovacích míst na sídlišti Šipší,“ řekl před časem starosta Kutné Hory Josef Viktora.

Na programu dnešního veřejného jednání to ale nebude jediný důležitý bod. Projednávat se mimo jiné bude také rekonstrukce bývalé Základní školy J. A. Komenského v ulici Na Náměti, na kterou už se Městské knihovně Kutná Hora podařilo získat více než stomilionovou dotaci. Ještě předtím se v březnu loňského roku stala bývalá základní škola na základě rozhodnutí Ministerstva kultury národní kulturní památkou. Tento status byl jednou z podmínek dotace.

Vandal zničil čáslavskou siluetu.
Vandal zničil čáslavskou siluetu