Každý z nich pojal stávku po svém, někde lékaři zavřeli úplně, jinde v ordinaci přítomní byli, ale jen pro případ, že by museli řešit závažný a neodkladný stav pacienta. To platilo i pro ordinaci kutnohorského praktického lékaře pro děti a dorost Bohuslava Procházky.

V ordinaci byl přítomný i se sestrou, běžnou péči ale neposkytoval. „Rodiče jsou zvyklí se k nám nejprve objednávat po telefonu a to nejen na preventivní ošetření, ale i v případě náhlých onemocnění. Dneska už volala třeba jedna maminka s tím, že její dítko má zvýšenou teplotu. Vysvětlili jsme, že neordinuje a ať přijde zítra. Pokud by ale volal rodič s tím, že jeho dítě má druhý den čtyřicetistupňovou horečku, tak bychom ho samozřejmě ošetřili,“ řekl Bohuslav Procházka s tím, že k protestu praktičtí lékaři pro děti a dorost na Kutnohorsku přistoupili po pečlivém zvážení.

„Prostě už nám došla trpělivost a těch věcí je víc. Nejenom e-recept, který nám v principu nevadí a problém spatřujeme v jeho absolutizaci a nemožnosti alternativy, je to také zrušený obor praktického lékaře pro děti a dorost. Tuto problematiku nikdo neřeší a nikoho nezajímá, že nyní v novém oboru pediatrie, se kterým byl náš původní obor sloučen, žádní budoucí lékaři nestudují,“ vyjmenoval Procházka ve zkratce důvody středečního protestu. K němu se přidala i jiná kutnohorská lékařka pro děti a dorost, Hana Křížová.

Dvě auta bourala na "nové" silnici.
Dvě auta bourala na "nové" silnici

Ta si pacienty objednala na ráno, k protestu se pak připojila mezi 10 a 12 hodinou. „V tomto čase ordinovat nebudu, samozřejmě pokud by někdo přišel ve vážném stavu, neodmítla bych ho,“ uvedla. Podobně to vypadalo i v ordinaci praktické lékařky pro dospělé Ivana Skalické, která má ordinaci v prostorách kutnohorské nemocnice. I v její jindy nabité čekárně bylo úplně prázdno, na dveřích visel jen leták avizující protest a upozornění, že od 17 hodin funguje ve zdejší nemocnici pohotovost.

Protest lékařů, zejména těch dětských, ale většina oslovených chápala. „Když chci pro svoje dítě kvalitní péči, musí mít doktor, který ji poskytuje, také kvalitní zázemí a podporu od státu. I když nejsem do problematiky podrobně zapojená, přijde mi, že dětským praktikům stát spíše hází klacky pod nohy,“ vyjádřila svůj názor Hana Svobodová z Kutné Hory.

Její šestatřicetiletá kamarádka Pavla se k ní připojila. „Mně přijde, že některá ta nařízení a opatření dělá někdo, kdo vůbec neví, jak to v ambulancích v praxi chodí. Takže lékaře naprosto chápu, navíc nevěřím tomu, že pokud by k nim přišel pacient v opravdu vážném stavu, že by ho odmítli,“ uvedla.

Ilustrační foto.
Z Kutnohorska chce do sněmovny 45 lidí

Do protestu se zapojilo také zdravotní středisko v Uhlířských Janovicích. Už od ranních hodin příchozí jako první viděli text protestu, který zdobil vchodové dveře.

Provoz ve zdravotním středisku lékaře Petra Grenara a lékařky Kateřiny Bláhové byl omezen pouze na ošetření akutních stavů. Do protestu se zapojila i dětská lékařka Karla Nešporová.

Vypadalo to ale, že se téměř všichni o stávce lékařů dozvěděli, protože čekárny nebyly plné, naopak ve středu ráno zely prázdnotou. „Byla jsem objednaná na krev, sestřička mě ale normálně vzala. Moje kamarádka chtěla jít k doktorovi, ale nebylo to nic akutního, a tak ji objednal na jiný den,“ řekla žena ve zdravotnickém středisku.

Vernisáž fotoklubu se konala ve Zruči.
Vernisáž fotoklubu se konala ve Zruči

Tady byly ale názory na stávku lékařů rozporuplné. Někteří z nich lékaře chápou. „Sama mám v příbuzenstvu doktora, který taky dnes stávkuje, a vůbec se mu nedivím. „Stále musí více papírovat a méně ordinují. Nechápu smysl e-receptu, když v řadě vesnic nemá lékař zřízený ani internet a dojíždí tam například jednou za čas,“ uvedla pro Deník obyvatelka Uhlířských Janovic Jana Novotná. Mezi lidmi se o protestu lékařů mluvilo již delší dobu, proto nebyla překvapená, že lékařka pro děti a dorost Karla Nešporová neordinuje.

Protest ale neschvaluje Anna Kadeřávková. „Doufám, že mají lékaři alespoň rozum a v případě stávkování setrvají se svých ordinacích. To mi neříkejte, že kdyby přišel někdo, komu by bylo opravdu špatně, že ho lékař neošetří,“ kroutí hlavou Anna Kadeřávková. Podobného názoru byl i muž, který navštívil zdravotní středisko v Uhlířských Janovicích a v práci si kvůli tomu vzal dovolenou. „Měli by nás ošetřit,“ podotkl.

Lékaři po celé České republice hrozí, že pokud jim nebude vyhověno, tak nebudou váhat a uzavřou své ordinace znovu, klidně i na delší dobu.

V Lorci se konal veletrh učebních a studijních oborů.
V Lorci se konal veletrh učebních a studijních oborů