Nyní se ale zdá, že vše bude jinak. Po té, co městští zastupitelé na svém květnovém zasedání prodej vily soukromému investorovi zamítli, shodli se na svém posledním zasedání na jiném záměru na využití objektu Zelenkovy vily.

Ta by definitivně měla sloužit pro potřeby základních a mateřských škol ve městě. V názoru na osud vily však zastupitelé jednotní nejsou, dokonce ani v tom, které ze školských zařízení by tam mohlo fungovat.

Někteří argumentují tím, že se v minulosti jednalo jen o provizorní řešení a vila nikdy nebyla projektována se záměrem využívání pro děti, druzí zase nedostatkem počtu míst v mateřských školách v roce 2020, kdy bude zákonná povinnost přijímat do mateřinek i dvouleté děti.

Na farmě Bláto se lidé ponořili do atmosféry Nového Zélandu.
Na farmě Bláto byl na jeden den kousek Nového Zélandu

Podle současných odhadů by se v Kutné Hoře nemělo dostávat až dvě stě míst. „Není to účelová stavba zařízení pro děti. Bude to improvizace na improvizaci. Já si myslím, že by tam děti neměly být, protože to nebude nikdy vyhovující,“ řekla zastupitelka Běla Hejná.

Jiný zastupitel, Karel Koubský st., zase připomněl svou zkušenost, kdy ve městě vznikala nová církevní školka. „Vím, jak to bylo těžké, například se zahradou. Proto si myslím, že taková plocha v takovém místě je nenahraditelná a těžko se shání,“ uvedl zastupitel.

Jasněji by mělo být do konce roku. Do tohoto termínu má místostarostka Zuzana Moravčíková uloženou povinnost, aby zpracovala návrh, jakým způsobem bude vedení města řešit nedostačující kapacitu MŠ ve městě. Ve hře ale také zůstává možnost využívat vilu jako družina pro některou ze základních škol.

Ve sportovním areálu Želivka již hoří olympijský oheň
Na sportovním táboře zahájili olympijské hry