Založili ji v roce 2007 rodinní příslušníci osob, které utrpěly těžké poranění mozku, například po autonehodě. S žižkovskou základní školou se jejich cesty propojily díky třídní učitelce 7.B Janě Kořínkové. „Jsem po operaci páteře a jezdím do rehabilitačního centra v Kladrubech, kde se léčí i lidé s poškozením mozku. Tam jsem potkala Ladislava Staňka, který pro společnost Cerebrum pracuje,“ vysvětlila Jana Kořínková.

Z festivalu Ortenova Kutná Hora.
Mladí básníci se mohou hlásit do soutěže Ortenova Kutné Hora

Také on má s poškozením mozku svoji osobní zkušenost. Po těžké autohavárii byl v bezvědomí, rozlámaný na kostičky. „Teď se snažím pomáhat druhým, předat jim své zkušenosti. V republice je jen minimální péče pro ty, kteří se ze zdravého člověka stanou nemocným ze dne na den,“ popsal Staněk.

V organizaci pracuje jako takzvaný PEER konzultant, tedy ten, kdo pomáhá na základě vlastní zkušenosti. „Děláme i svépomocné skupiny, ve kterých se lidé s postižením mozku scházejí a komunikují spolu. Právě v rámci této skupiny vyrazíme do Kutné Hory,“ prozradil s tím, že setkání by mohlo pomoci žákům překonat předsudky vůči lidem, kteří žijí s určitým omezením.

Ilustrační foto
Inspektoři na Kutnohorsku zatím neprovedli jedinou kontrolu čipování u psů