Celkově bylo na posledním zastupitelstvu, které se konalo v pondělí 22. června, představeno kolem deseti velkých projektů města Zruč nad Sázavou na rok 2016. Do těch by mělo město investovat celkově přes třicet sedm a půl milionu korun.

Starosta města Martin Hujer by rád, aby se udělala dvě výběrová řízení již v tomto roce. „Jedno z nich by bylo na dokončení rekonstrukce mateřské školy v Malostranské ulici ve Zruči nad Sázavou a druhý by byl spojený projekt a to dokončení silnice Na Úvoze a chodníků na ulici Vlašimská," uvedl.

Oba projekty jsou velice finančně náročné. Do rekonstrukce mateřské školy by mělo jít kolem tří miliónů korun. Do silnice Na Úvoze také tři milióny a chodník ve Vlašimské ulici by měl stát kolem jeden a půl miliónu korun. Město ale bude muset zřejmě projekty zaplatit ze svého rozpočtu. Šance, že na tyto projekty dostanou dotace, je podle starosty mizivá.

Celkový vzhled

Rekonstrukce mateřské školy by se netýkala celé budovy. „Šlo by hlavně o opravu vstupu, kde ústí schodiště. Dále bychom ještě chtěli opravit celkový vzhled budovy," řekl starosta města. Bezbariérový přístup do mateřské školy nebude v projektu nejspíše vyřešen. Starosta ale upozornil, že jako bezbariérový vstup se může využít boční vchod.

Silnice Na Úvoze, která je blízko zámku ve Zruči, má v investicích také své opodstatnění. „Silnice končí u starého hřbitova. S vybudováním části silnice je svázáno i pár parkovacích míst. Navíc v té lokalitě se dělá nová kanalizace, přestěhují se tam do nové budovy technické služby a správa majetku, má to tedy logiku," podotkl starosta.

Chodníky jsou třeba

Zastupitelé o obou projektech diskutovali. Shodli se ale na tom, že projekty jsou přínosné, hlavně dokončení chodníku na ulici Vlašimská. „O chodnících celkově mluvíme již delší dobu. Jedna strana té ulice je špatná, kus chodníku tam je, kus není. Někdo si tam udělal přístup k silnici, takže tou opravou se ta situace zlepší," řekl Vladimír Nulíček.

Pokud by se město rozhodlo oba projekty zafinancovat, zavázalo by se dát je do rozpočtu města na rok 2016. Podle starosty by město na tyto dva projekty mělo mít příští rok dost financí.

Do diskuze se zapojili i občané. Jedním z projektů, které starosta představoval, byla i oprava zbrojnice sboru dobrovolných hasičů ve Zruči nad Sázavou a právě na tu se ptala jedna z přítomných občanek. Poukázala na to, že rekonstrukce zbrojnice měla být prioritou. „Bezpečnost občanů by měla být podle mě na prvním místě," řekla. Starosta ji odpověděl, že ohledně zbrojnice město přemýšlí o dotaci a zjišťuje podrobnosti. „Pokud by šlo využít situaci, tak jí určitě podáme a pokud nevyjde poprvé, požádáme o ní znovu," řekl starosta. Právě zbrojnice je totiž jedním z mála projektů, na které může město požádat o dotaci.

Dalšími investicemi, o kterých se na zastupitelstvu mluvilo, byla oprava školy v Želivci, za necelý milión korun, nebo parkoviště před Sportovní halou Na Pohoří. Tam by chtělo město zafinancovat necelý půl druhý milión. Zajímavým projektem jistě bude i druhá etapa zručské cyklostezky. Opravit by město chtělo také silnici Dubina Želivec za dva milióny korun. Jak to ale bude s těmito projekty se zatím neví. Projektové dokumentace jsou u většiny projektů připravené.