Problém měl vyřešit do konce června, což se nestalo. Proto ho radnice odvolala a hledá za něj náhradu. Žur nevyloučil, že se do konkurzu na ředitele kutnohorského divadla znovu přihlásí.
„Nikdy neříkejte nikdy. Život je v tomto směru maximálně otevřený," řekl Pavel Žur. Řízením divadla byla dočasně pověřena Veronika Lebedová. Nové výběrové řízení by mělo být vyhlášeno po prázdninách.
Radní vysvětlili Žurovo odvolání skutečností, že nesplnil požadavek, kterým loni podmínili jeho nástup do funkce. A to, že skončí s funkcí ředitele jabloneckého divadla. Původně měl souběh funkcí vyřešit do ledna, radní mu pak termín prodloužili do konce června.
Žur řekl, že požadavek nemohl splnit z „morálních důvodů". Blíže to odmítl vysvětlit. Uvedl jen, že problém nesouvisel s Kutnou Horou. „Neměl jsem některé věci vyřešeny. A to byly ty důvody, pro které jsem nemohl splnit podmínky, které požadovala Kutná Hora," uvedl. Starosta Ivo Šanc nedávno uvedl, že radnice byla s prací ředitele spokojena.
S myšlenkou vybudovat 
v Kutné Hoře divadlo přišel už v 19. století zdejší rodák, dramatik a spisovatel Josef Kajetán Tyl. Stavět se ale začalo až 
v roce 1931 a otevřelo se o dva roky později. Kromě hlavního sálu je v něm také loutková scéna.
Budova sloužila Ochotnickému spolku Tyl, který ji využívá do současnosti. Vlastní soubor divadlo nemá. Organizuje vystoupení profesionálních i amatérských souborů, koncerty, pořady, soutěže ad.

ČTK